Ghostaus (eng. ghosting) tarkoittaa tilannetta, jossa deittisovelluksen kautta tapaamasi henkilö katkaisee selittämättä yhteyden. Olet saattanut aloittaa mielenkiintoisen keskustelun tai käydä jopa treffeillä, kunnes ilman mitään varoitusta toinen osapuoli häviävän kuin maan nielaisemana. Hän saattaa myös poistaa tai estää sinut eri kanavista. Ilmiö on valitettavan yleinen nykyisessä deittailukulttuurissa ja ghostaus voi aiheuttaa helposti arvottomuuden ja torjutuksi tulemisen tunnetta sen kokeneelle.
Vältämme kiusallisia tilanteita
Mikä saa meidät käyttäytymään näin epäkunnioittavasti muita ihmisiä kohtaan? Harva meistä livetilanteissa häipyy keskustelusta sanaa sanomatta. Netissä tällainen käytös on valitettavan yleistä ja se liittyy vahvasti myös deittailu-uupumuksen syntymiseen.
Ghostaus on aiheena tuttu sosiaalisen itsevarmuuden valmenta Jevgeni Nietosniitylle, joka on auttanut jo yli kymmenen vuoden ajan ihmisiä rohkaistumaan deittailussa.
Yleisin syy ghostaukselle on Nietosniityn mukaan halu välttää hankalaa tilannetta.
- Ghostaaja ei osaa tai uskalla tuottaa toiselle osapuolelle pettymystä. Lisäksi ghostaamalla pystytään välttämään haastava keskustelu, joka on edessä silloin kun joutuu kertomaan toiselle, ettei ole kiinnostunut. Tällaisen käytöksen syynä voi olla myös uupumus, eli väsyneenä säästämme energiaa ja välttelemme tilanteita, jotka koemme hankalina. Valitettavasti tämä on nykyään todella yleistä ja deittailu jo itsessään vie aikaa ja energiaa.
Joskus ghostauksen taustalla voi olla myös aiempi ikävä kokemus. Jon on koettanut vaikkapa ilmaista asiallisesti ettei ole kiinnostunut toisesta, on vastareaktio voinut olla jopa aggressiivinen. Valitettavasti kaikilla ihmisillä ei ole kykyä vastaanottaa asiallistakaan torjumista. Nietosniitty sanoo, ettei ghostaamiseen kannata suhtautua kuin yhdellä tavalla.
- On itselle helpompaa kun hyväksyy sen, että ihmiset toimivat välillä väärin. Ei kannata olla sodassa todellisuutta vastaan. Valitettavasti ghostausta tulee tapahtumaan aina etenkin nettideittailussa. Kannattaa toki muistaa, että vika ei ole ghostauksen uhrissa, vaan siinä toisessa ihmisessä, joka on päättänyt toimia näin epäkunnioittavasti. Tehokkain keino välttää näitä tilanteita omalla kohdalla on se, että tuo asian esille jo keskustelun alussa. Uudelle tuttavuudelle voi kertoa, että on huonoja kokemuksia ghostauksesta ja toivoo avointa ja rehellistä puhetta omista fiiliksistä.
Ghostaus jättää arpia itsetuntoon
Monelle torjutuksi tulemisen ja hylkäämisen kokemukset ovat valitettavan yleisiä deittailussa. Psykoterapeutti Jonna Lehtosaari käsittelee aiheita usein vastaanotollaan Helsingin Tapanilassa. Etenkin jos sinkkuelämää on takana useampi vuosi voi olla, että ghostatuksi on joutunut useamman kerran. Lovenan kyselyyn vastanneista peräti 76% kertoi törmänneensä ilmiöön useamman kerran. Silti Lehtosaarikin muistuttaa, että tällainen toiminta kertoo enemmän hylkääjästä, kuin hylätystä.
- Ghostattu jää helposti miettimään, että teinkö tai sanoinko jotain väärin? Tai pitikö toinen henkilö minua tyhmänä, rumana tai outona? Tällaiset ajatukset ovat luonnollisia ja reaktiosi normaali. Koeta silti katsoa tapahtunutta siltä kantilta, että tältä toiselta ihmiseltä puuttuu osittain hyvät käytöstavat ja myös sosiaaliset vuorovaikutustaidot. Todennäköisesti et haluaisi edes olla tällaisen ihmisen kanssa yhdessä. Syynä ghostaamiselle voi olla aivan joku muu, kuin sinä.
Nettideittailussa emme aina kykene kohtaamaan toisia reilusti ja asiallisesti. Digitaalisessa ympäristössä saattaa myös unohtua, että toisessa päässä on ihan oikea ihminen, jolla on tunteet. Lehtosaari kertoo, että se miten ghostatuksi tulemiseen suhtautuu kertoo paljon ihmisen omanarvon tunteesta ja itsetunnosta.
- Jos sinut on ghostattu, niin mikä näistä on kuvannut siinä tilanteessa tunnettasi parhaiten?
a) " Hitto mikä ääliö! Jos ei ole pokkaa kertoa suoraan, ettei kiinnosta, niin ei todellakaan ansaitse minua. Onneksi tällainen tunnekylmä käytös tuli selville jo näin alussa. Ei muuta kuin soronoo - toivottavasti tyyppi löytää etsimänsä!"b) "Kuinka tylyä käytöstä aikuiselta ihmiseltä! Mitä mä muka sanoin tai tein väärin? Mun mielestä en kyllä mitään. Mutta ehkä olisi sitten pitänyt käyttäytyä eri tavalla. Tunnen nyt häpeää ja epävarmuutta, mutta pääsen tästä kyllä vielä yli."
c) "Apua! Miten noloa! Nyt täytyy skrollata läpi kaikki keskustelut ja analysoida joka sana. Haluan selvittää missä tämä meni vikaan! Olen varma, että tämä sama tulee tapahtumaan jatkossakin, joten ihan turha enää tutustua keneenkään. En pääse tästä yli!"
- Jos vastasit a, on sinulla todennäköisesti hyvä itsetunto. Myös b vastauksen kohdalla itsetuntosi on riittävällä tasolla. C vastaus edustaa riittämätöntä itsetuntoa ja epävarmuutta. Mikäli ghostaamisen kokemus herättää sinussa voimakkaan reaktion, se voi triggeröidä tai vahvistaa hylkäämisen pelkoa. Silloin suosittelen asian työstämistä terapiassa.
Lovenan asiantuntijat Jonna Lehtosaari ja Jevgeni Nietosniitty
SUBMIT YOUR COMMENT