Miten löytää kumppani eron jälkeen?
”Nuorempana eron jälkeen ajattelin, että uutta putkeen. Nykyään vedän happea, pidän vuoden tai kaksi välissä eron jälkeen”, kertoo nelikymppinen Mirva (nimi muutettu).
Samaistutko nuorempaan tai vanhempaan Mirvaan? Tapoja lähteä deittailemaan eron jälkeen on monia. Toiset lähtevät suoraa päätä hakemaan uutta suhdetta, kun taas toisilla menee pitkään ennen kuin uskaltautuu taas tutustua rohkeasti uusiin ihmisiin.
Mirva kertoo, että monesti hänen suhteensa ovat kaatuneet siihen, että kumppani ei ole käsitellyt edellistä eroa.
“Monet etsii laastareita, mutta minä en halua olla kenenkään laastari”, hän sanoo.
Hänen mukaansa monet pelkäävät yksin jäämistä. Tilannetta pahentaa se, jos ex-puoliso on jo löytänyt uuden kumppanin. Mirva kuitenkin uskoo, että edellinen suhde pitää aina käsitellä, liittyi siihen suurempaa draamaa tai ei.
Mistä sitten tietää, onko valmis seurustelemaan eron jälkeen?
Kasvokkain-yritystä luotsaava ja sinkkuja työkseen auttava seksuaalivalmentaja Tanja Aakko kertoo, että deittailuun eron jälkeen saattaa liittyä paineita ja odotuksia. Toisaalta on oletus, että sinkulla kuuluu olla nettideittailuprofiili. Toisaalta taas aktiivinen deittailukin saattaa herättää kysymyksiä ja pohdintaa.
Kuvassa seksuaalivalmentaja Tanja Aakko. Kuva: Peter Franco.
Ihmisillä on paljon ennakkoluuloja, oli (elämäntilanne) tilanne sitten mikä tahansa. Ennakkoluulot saattavat kohdistua niihin, jotka ovat juuri eron jälkeen lähteneet etsimään uutta kumppania, tai toisaalta niitä kohtaan, jotka ovat olleet todella pitkään sinkkuna.
Aakko uskoo, että jokainen tietää vastauksen itse.
“Ei ole pakko deittailla koskaan, mutta toisaalta jos heti haluaa aloittaa deittailun eron jälkeen, niin sekin on ok”.
Lue myös: 38-vuotias isä vihaa deittailua – Yksi asia on tehnyt siitä mukavampaa
Itsetutkiskelu avain paremman suhteen löytämiseen
Aakko kannusta eron jälkeen itsetutkiskeluun sekä tutkiskelemaan sitä, mikä suhteessa oli hyvää ja mikä sellaista, mitä ei seuraavassa suhteessa halua. Sitten on helpompi lähteä hakemaan sitä, mitä haluaa elämäänsä seuraavaksi.
“Mitä paremmin hahmotat itseäsi, sitä paremmin hahmotat, ketä kaipaat rinnallesi tai kaipaatko ketään. On ok deittailla kevyemmin, ja ihan yhtä ok on hakea parisuhdetta”, Aakko kertoo.
Aakko itse on ollut pitkään sinkkuna. Alkuun hän tapaili satunnaisesti eikä kiinnittänyt nettideittiprofiileissa niin paljon huomiota omaan tai muiden profiilien teksteihin. Hänellä avain parempiin treffeihin on ollut nimenomaan itsetutkiskelu ja sen pohtiminen, mitä haluaa.
“Mitä paremmin olen osannut miettiä, millainen minä olen ja mitä haluan omaan elämääni ja mitä en halua, niin sitä paremmin olen rohkeasti osannut rajata kaiken muun pois ja se on vienyt paljon parempiin deitteihin”, hän sanoo.
Ei kannata kuunnella muiden mielipiteitä
Aakko ei usko sääntöihin sen suhteen, kuinka kauan pitäisi odottaa eron jälkeen ennen deittailun aloittamista uudelleen. Hän uskoo, että viisaus asuu jokaisessa ihmisessä itsessään, kun uskaltaa kääntyä itseensä ja etsiä vastauksia.
“Ei kannata kuunnella kavereiden mielipiteitä asiasta. He saattavat helposti kannustaa heti, että hei mahtavaa, nyt sä saat deittailla ja mennä kaikkiin juttuihin. Eri ihmisillä menee tähän eri aika. Joillakin saattaa mennä vuosi, jotkut haluavat lähteä treffeille heti”, hän sanoo.
Aakko kertoo, että meidän yhteiskunnassamme ajatellaan, että parisuhteessa oleminen on normaali elämänmuoto. Kun hän keskustelee sinkkujen kanssa, lähes kaikki kertovat tuntevansa painetta joko sukulaisilta, työpaikalta tai ystäviltä, että pitäisi lähteä etsimään uutta vakavaa kumppania mahdollisimman pian. Aakko kuitenkin kannustaa kyseenalaistamaan tuota normia.
Aakko sanoo, ettei yksin olemista kannata pelätä. Missään nimessä ei tulisi lähteä deittailemaan vain sen takia, ettei uskalla olla yksin.
“Joillakin ero on ollut pitkä prosessi ja asioita on tehty valmiiksi vuosien varrella. Tällaisessa tapauksessa voi olla nopeastikin valmis aloittamaan deittailun”.
Nettideittailu eron jälkeen
Nettideittailua Aakko suosittelee kokeilemaan, mikäli se tuntuu omalta jutulta. Nettideittailussa olisi hänen mukaansa hyvä saada kivat ja monipuoliset kuvat käyttöön. Sen lisäksi, että kuvat itsestä ovat hyvälaatuisia ja selkeitä, ne voivat kertoa esimerkiksi omista harrastuksista ja omasta tavasta elää ja olla.
Lisäksi hän kannustaa avaamaan profiilin kirjallisessa osiossa eli biossa itselleen tärkeitä asioita.
"Ymmärrän, että varsinkin, jos asuu pienellä paikkakunnalla, voi olla hankalaa avata itseään syvällisesti biossa. Itseä hieman syvemmin avaavat ja joskus aika persoonallisetkin asiat saattavat kuitenkin olla juuri niitä, joiden kautta sinunlaisesi ihmiset löytävät luoksesi”, Aakko rohkaisee.
Tanja Aakon kolme vinkkiä parempaan nettideittailuun:
- Pidä omasta perusturvallisuudestasi huolta. Jonkun tulisi aina tietää, missä olet ja kenen kanssa olet menossa treffeille ja mihin sekä suosia julkisia paikkoja.
- Uskalla kertoa toiselle tunteistasi ja ajatuksistasi rehellisesti ja käyttäydy hyvin. Ihmiset nettideittailusovelluksissa ovat oikeita ihmisiä, ja heitä tulisi kohdella sen mukaisesti.
- Ehdota itselle sellaista tekemistä, mikä itseäsi kiinnostaa. Jos on kiinnostunut vaikka museoista, niin uskaltaa kysyä museoon. Ole avoin itsellesi ja toisille siitä, mitä hakee ja mitä ei hae.
SUBMIT YOUR COMMENT